Kladivo ERU zabíjí malé solárníky.

3. 07. 2017 12:31:17
ERU zadělává na další velkou kauzu ve fotovoltaice. Připravuje podklady pro kontrolu ústící v možný postih stovek malých výrobců. Kdo to zaplatí?

Nekompetentost našich zákonodárců ve spojení s mozkově vyprázdněným úředníkem opět brnká na nervy i peněženky běžných poplatníků.

V poslední době vyšlo několik článků o tom, že ERU (Energetický Regulační Úřad) otáčí kormidlem ve svých názorech a chystá se na již běžící fotovoltaiky, které využily novely energetického zákona a zahájily výrobu bez licence k podnikání v energetice. Samozřejmě změna kurzu zvedla vlnu nesouhlasu zainteresovaných. No a nejvíce zainteresovaní jsou nyní bohatí obchodníci s elektřinou. Proto je to i naštěstí slyšet. Je otázkou, jestli opět účelová nedoslýchavost výše uvedených poleví jako obvykle, až se běžné volání postižených změní v bouři ohrožujících jejich křesla nebo dříve zvítězí selský rozum.

Oč jde?

Jde jednoznačně o letitý problém tradice zákonodárců, kdy po objevení vhodného cíle (rozuměj možnost tématu jej po zjednodušení populisticky dobře prodat) se toto veřejně propaguje jako bohulibý úmysl našich osvícených vůdců. Tento v začátcích pro většinu dobrý záměr pak umí při realizaci dovést z pohledu občana do pekla. Ráj je asi malý, proto se do něj skrz vrátné (zákonodárce) obvykle dostanou jen vyvolení, jež disponují požadovanou finanční vstupenkou (stačí si jen vyhledat případy z minulosti).

Zde z původního záměru podporou výroby energie z obnovitelných zdrojů v místě její spotřeby chránit neobnovitelné zdroje pro budoucí generace, zlepšit efektivnost distribuce a zároveň tím snížit naší energetickou závislost na cizích (a ne vždy nám přátelských zemích).

Cesta k tomu jako obvykle u nás vedla vydáváním legislativních nedodělků z možnosti výkladu ve prospěch toho, kdo podá ruku s penězi. Do doby, než těch ruch s požadavkem na ráj je mnoho a je nutné tento exklusivní klub uzavřít. Takže, když varianta přinášející peklo pro občany (zvýšené ceny elektřiny) i zemi (zábor kvalitní zemědělské půdy) a ráj pro solární barony se z tohoto důvodu zavřela, následovalo krátké období již přiměřenější původnímu záměru ukrajující přemrštěnou smetanu (dodatečné zdanění). Nyní, když i s pomocí velkých hráčů v energetice, kteří si uvědomili potenciální velikost byznysu platila úprava možnosti instalace malé fotovoltaiky do velikost 10kWp bez nutnosti zajišťování náročné licence to vypadá, že bude opět jinak.

ERU začíná prosazovat názor, že i pro tyto malé zdroje, pokud nedokážou garantovat nulový přetok do distribuční sítě je nutná licence. Zatím jen analyzuje podklady pro možnost spuštění jejich kontroly. Výsledkem tvrdého prosazování tohoto výkladu (i když si protiřečí s jinou částí naší legislativy) může být potlačení tohoto trendu instalace malých zdrojů v místě spotřeby, který je plně v souladu s původním ušlechtilým záměrem. Nebo stejně jako v počátcích naší anabáze se solární energii jsme my, diváci stojící před oponou opět slepí a nechápeme záměry režiséra? Například, že je kanonádou podporující spřátelené firmy (první výstřely již dříve spustila solární asociace sdružující firmy podnikajících v oboru) připravující možnosti v podobě schválení zákona stanovující malovýrobcům výrobu v režimu tzv. net-meteringu. Zjednodušeně pro laika, pokud v tomto režimu vyrobím více než spotřebuji, tak tato nadvýroba by bezplatně propadla ve prospěch distribuční společnosti.

Do této chvíle jsem byl nadšený s rozšiřující se nabídky i velkých společností na zřízení malé domácí fotovoltaiky. Měl jsem dojem, že konečně se v této pro naši budoucnost tak významné oblasti blýská na lepší časy. Po dřívějších zkušenostech a nynější změně kurzu ERU si však kladu otázku.

Že by velcí hráči krytí státem opět rozehráli partii lobbingu, ze které vyjdou jako vítězové a řadový spotřebitel opět jako ten poražený? Nebo je to jen příprava karet pro jinou , nám zatím neznámou hru? Zaplatíme ji v podobě nákladů na soudní spory a odškodnění majitelů těchto zdrojů, kteří je postavili v souladu s dříve uznávaným výkladem? Nebo jen v podobě ztracené příležitosti?

A perlička na závěr: Evropská komise schválila opatření navyšující hodnotu výkonu FVE bez licence na pětinásobek ( 50KWp). Toto budeme muset tedy implikovat i do našich předpisů. Proč český byrokrat předhání bruselského jen v dotažení blbostí a jinak spí?

Autor: Petr Mrňka | pondělí 3.7.2017 12:31 | karma článku: 14.78 | přečteno: 741x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.07 | Přečteno: 6018 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.41 | Přečteno: 340 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 290 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.59 | Přečteno: 434 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse
Počet článků 1 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 741

Jsme nedílnou součástí světa, jestli se nám nelíbí a jsme pasívní, je to naše vina. Tvořit si na něco názor je začátek změny, avšak bez následné akce jen začátek věčný.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...